Wat doet een ICT manager

Wat doet een ICT manager

Wil jij graag een ICT manager worden? Zonder te weten wat een ICT-manager doet, is het onmogelijk om te slagen. In deze blogpost verkennen we het doel en de verantwoordelijkheden van een ICT-manager en laten we zien hoe ze passen in de doelstellingen van een organisatie. Als je deze belangrijke punten begrijpt, kunt je er zeker van zijn dat ICT-manager worden iets voor je is.

De naamgeving en de plaatsing van de ICT manager

De titel van ICT manager vindt haar oorsprong in de late jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw. Deze functie bevindt zich voornamelijk in de bestuurslaag van ICT. De meeste ICT managers zijn daarbij in het middenmanagement actief. Waarbij ze de schakel tussen het management en de ICT afdeling vormen. Ze weten vrij veel van IT techniek af, maar hoeven niet te kunnen programmeren. Ze fungeren voornamelijk als een brug tussen de DevOps teamleden en het bestuur van een bedrijf. Op directieniveau wordt gepraat van een Chief Information Officer (CIO). 

De groeiende rol van ICT managers

In onze moderne wereld die steeds verder digitaliseert plus automatiseert, groeit de rol van ICT manager steeds verder. Je moet in deze rol niet alleen van alles over de aanwezige informatiesystemen, systeemanalyses, databeheer en computerprogrammering weten.

Om als ICT manager te kunnen werken is het van top belang dat deze persoon het leiding geven in zijn of haar bloed heeft. Daarnaast zijn de interesse en motivatie voor het vakgebied belangrijk. En dat je over de juiste capaciteiten beschikt om succesvol als ICT manager te werken.

De opleiding tot ICT manager

Sommige van de vaardigheden zal je van nature al in je hebben. De meeste andere kan je gelukkig via de juiste opleidingen, cursussen en trainingen aanleren. Er zijn een aantal opleidingen die goed bij een functie als ICT manager aansluiten.

Je zou bijvoorbeeld de opleiding HEAO kunnen doen. Maar de bacheloropleiding HBO-ICT Business IT & Management (BITM) ligt meer voor de hand. Via deze BITM opleiding leer je allerlei IT oplossingen voor bedrijven en organisaties te bedenken.

Je kunt na de opleiding zelfstandig als een ICT consultant bij grote organisaties aan de slag. Veel BITM-ers zijn behoorlijk ondernemende en ambitieuze types. Je kunt bijvoorbeeld ook beginnen om als werknemer binnen een bedrijf IT projectteams aan te sturen.

De kennis die een ICT manager nodig heeft

Voor de rol van ICT manager heb je een uitgebreide kennis van de huidige stand van zaken in de ICT wereld nodig. Denk hierbij aan ERP bedrijfsproces en Agile Project Management. Maar kennis over ultra moderne IT toepassingen zoals Artificial Intelligence (AI), Machine Learning en Blockchain wordt ook behoorlijk op prijs gesteld.

In je bachelor HBO-ICT opleiding ontwikkel je om deze reden niet alleen een stevige technische basis. Maar volg je uiteraard ook vakken als IT servicemanagement, bedrijfsprocessen en bedrijfskunde. Daarnaast ontwikkel je een stevige leidinggevende basis.

De visie van een ICT manager

Ook al draait de ICT wereld niet alleen om techniek en programmeren, het blijft desondanks zeer belangrijk dat jij als ICT manager precies begrijpt wat een klant of bedrijf precies wilt. En hoe jouw ICT oplossing een bedrijf daarmee helpt. Om deze reden wordt er binnen de BITM opleiding ook voldoende aandacht besteed aan projectmanagement en het leveren van presentaties.

Verder leer je van alles over:

  • Het kunnen analyseren, managen en verwerken van data (Business Intelligence & Data Science). 
  • Het verzamelen van data in overzichtelijke modellen en grafieken (Data Modeling). 
  • Het optimaliseren van je bedrijfsprocessen (Business Process Management). 
  • Het aansturen van teams zodat jij de bedrijfsdoelen haalt (Project Management).

De vooropleiding van een ICT manager

Naast het hebben van de juiste vooropleiding in jouw bezit, is het belangrijk dat je goed in exacte vakken bent. Zoals wiskunde, scheikunde en natuurkunde. Dat jij als manager de correcte mogelijkheden ziet om met ICT alles beter, sneller of goedkoper te doen. Je moet bovendien goed kunnen samenwerken en communiceren.

De HBO-ICT Business IT & Management bacheloropleiding duurt vier jaar. Maar als jij al een verwante mbo-opleiding op zak hebt, zoals ICT beheer of applicatieontwikkeling, dan kun je in de meeste gevallen een verkort studietraject volgen. Om jouw hbo-diploma in minder dan vier jaar te behalen.