Wat is ICT infrastructuur

Wat is ICT infrastructuur

ICT, een afkorting die voor informatie- en communicatietechnologie staat, is een brede term voor  alle verschillende technologieën die een moderne bedrijfsorganisatie in staat stellen om in de digitale wereld te opereren.

De ICT infrastructuur hiervan is het centrale zenuwcentrum voor elk bedrijf, overheidsinstantie en alle andere mogelijke organisaties. De apparatuur en technologie die een ICT infrastructuur vormen, kunnen computers, internet modems, beeldschermen, servers, bekabeling en andere vormen van digitale communicatietechnologie zijn.

Voor het plannen en implementeren van een ICT infrastructuur wordt er veelal gebruik gemaakt van een op maat gemaakte oplossing. Iets wat in sommige gevallen een grote logistieke klus is. Juist daarom vertrouwen bedrijven op hoogwaardige ICT oplossingen en gespecialiseerd personeel. 

Waar bestaat de ICT infrastructuur precies uit?

De componenten van een ICT infrastructuur bestaat niet alleen uit fysieke apparatuur, zoals computers, maar ook uit innovatieve softwareoplossingen en mobiele technologie. Elk onderdeel van deze unieke ICT infrastructuur draagt bij om op een makkelijkere, meer toegankelijke manier werk gedaan te krijgen. Of om een handige bedieningsinterface voor bijvoorbeeld klanten te bieden.

De componenten van een ICT infrastructuur bestaan onder meer uit:

 • Fysieke hardware. Computers, werkstations, monitoren en projectoren
 • Cloud Computing. Externe internetservers die een makkelijke toegang tot gegevens mogelijk maken
 • Communicatietechnologie. Mobiele en vaste telefoons, bedraad en draadloos internet
 • Point of Sale (POS). Kassa- en bestelsystemen voor onder andere digitale online transacties
 • Software. Ordersystemen, productiviteit registratie en allerlei andere unieke bedrijfssoftware
 • Dataopslag technologie. Servers, data toegangssystemen en backups
 • Beveiliging. Cyber- plus gegevensbeveiliging en ondersteunende diensten

Een ICT infrastructuur zal veelal van een aantal van deze bovenstaande componenten gebruik maken om tezamen met het geïntegreerde softwaresysteem een goed werkende ICT structuur mogelijk te maken.

Waarom is een goede ICT infrastructuur belangrijk?

Een goede ICT infrastructuur is een essentieel onderdeel van elke bedrijf of instantie, aangezien het een must is om het werk georganiseerd te houden. Elk bedrijf dat een groot aantal werknemers of klanten beheert, kan absoluut van een uitgekiend gepland en geïntegreerd ICT systeem profiteren.

De lokale overheid, bouwsector, horeca en onderwijsinstellingen zijn slechts enkele voorbeelden van organisaties die moderne ICT infrastructuren hebben ingevoerd. Om zo hun werk en handelingen voor werknemers en klanten te vergemakkelijken en te beheren.

Enkele voordelen van een professioneel geïmplementeerd ICT infrastructuur zijn:

 • Een geoptimaliseerde werkefficiëntie en dataregistratie
 • Een grotere toegankelijkheid en samenwerking door middel van cloud computing
 • 24/7 ondersteuning plus consistente software-upgrades
 • Een verbeterde cyberbeveiliging en gegevensveiligheid, plus belangrijke data backups in geval van fysieke schade
 • Een betere toegankelijkheid en grotere klanttevredenheid

Het investeren in een optimale en moderne ICT infrastructuur kan iedere organisatie helpen hun diensten en activiteiten te stroomlijnen. Zo wordt er meer waarde voor klanten toegevoegd en zullen de kosten om een bedrijf effectief te runnen verlaagd worden.

Bovendien kunnen alle medewerkers en hun managers van een samenhangend en gebruiksvriendelijk ICT systeem profiteren dat belangrijke processen automatiseert. Om hen zo in staat te stellen om met minder moeite efficiënter te werken.

De hoeksteen van innovatie

De ICT infrastructuur is de hoeksteen van innovatie en maakt de transformatie van bedrijven, steden en landen over de hele wereld mogelijk. Het plannen en verbeteren van de ICT infrastructuur kan daarom ook een uiterst belangrijke stap voor elk groot bedrijf of organisatie zijn. Waardoor ze van allerlei moderne innovaties kunnen profiteren. Om zo op de toekomst voorbereid te blijven.