Wat moet je kunnen voor ICT

Wat moet je kunnen voor ICT

Het werken in de ICT sector vereist een gespecialiseerd inzicht in de voorkeuren van een bedrijf voor het gebruik van technologie voor hun dagelijkse taken. Het experimenteren met technologie door middel van praktische ervaring kan jou al prima helpen je ICT vaardigheden te ontwikkelen.

Wat zijn ICT vaardigheden

ICT vaardigheden kunnen het toepassen en begrijpen van een scala aan computerprogramma’s, software en andere toepassingen zijn. Veel van deze ICT vaardigheden worden met technische, creatieve en analytische vaardigheden geassocieerd.

ICT vaardigheden behoren in onze moderne tijd veelal tot basisvaardigheden voor veel banen. Basis ICT vaardigheden zijn bijvoorbeeld: tekstverwerkingssoftware gebruiken, je weg op het internet kunnen vinden, bestanden beheren of presentaties maken. Daarnaast bestaan er ook de volgende geavanceerde ICT vaardigheden om te leren: web design, programmeren, grafische en multimedia ontwikkeling, database ontwikkeling. Wat valt er onder ICT kan dus voor veel bedrijven heel verschillende vertaald worden. De basisvaardigheden zijn echter vaak wel gelijk dus die laten we de revue passeren. 

ICT basisvaardigheden

De belangrijkste ICT competenties zijn als volgt onder te verdelen:

  • Een computer en internet gebruiken. Dit betekent effectief van een computer gebruik maken. Daarbij informatie verwerken, opslaan en classificeren. Plus zelfstandig nieuwe software of online bronnen leren gebruiken. De vaardigheid om ICT op een ethische, maatschappelijk verantwoorde en veilige manier toe te passen.
  • Informatievaardigheden. Het zelfstandig uitvoeren van zoekopdrachten. Het evalueren van deze zoekresultaten. Plus op een juridische en ethische wijze gebruiken en verzenden van deze informatie.
  • Informatie verwerken. Zelfstandig informatie kunnen organiseren. Organiseer deze bronnen of informatie dusdanig zodat ze gemakkelijk gevonden kunnen worden. Het verwerken van kwalitatieve data, plus deze gegevens manipuleren om de informatie ervan te ordenen. Dit kan bijvoorbeeld in een spreadsheet zijn of cloudcomputing software.
  • Informatie presenteren. Maak een document met behulp van een tekstverwerker. Presenteer gegevens met behulp van een spreadsheet. Maak een computerondersteunde presentatie, zoals via een slideshow. Of publiceer jouw informatie op het internet. Het is ook mogelijk om audio- en beeldmateriaal te produceren. Denk bijvoorbeeld aan een podcast of video.
  • Online communicatie en samenwerking. De bekwaamheid om in een online communicatie opstelling samen te werken. Dit gebeurd met name via communicatiesoftware (instant chat- of berichten platforms), conferentie software (zoals Zoom, Skype en Google Workspace) en coördinatie software (zoals Asana, Kantata, Microsoft Planner en Trello).

ICT specialisaties

Als een ICT specialist werken kan van alles betekenen. Van het oplossen van WiFi en internet problemen van een werknemer, tot het programmeren van de compleet nieuwe cloud infrastructuur van een bedrijf.

Omdat het ICT werk zo divers is, kunnen de vaardigheden die jij moet kennen om een baan in de ICT sector te krijgen sterk variëren. Dit is behoorlijk afhankelijk van jouw ICT functie. Jouw weg naar een carrière in de ICT wereld kan bijvoorbeeld met cybersecurity skills, programmeer vaardigheden, systeem- en netwerkbeheer, gegevens analyse, machine learning en DevOps te maken hebben.

Het verbeteren van jouw ICT vaardigheden is een verstandige manier om jezelf een concurrentievoordeel ten opzichte van andere werkzoekenden te geven. Zorg dat je over de juiste ICT vaardigheden beschikt voordat je gaat solliciteren. Er zijn dan veel interessante ICT banen voor jouw beschikbaar om mee aan de slag te gaan! We wensen jou veel ICT succes toe!