Wat verdient een ICT-er?

Wat verdient een ICT-er?

Werken in de ICT sector is bijzonder interessant te noemen. Niet alleen neemt het aantal beschikbare banen in deze bedrijfssector procentueel het sterkst in Nederland toe. Maar de vraag naar personeel in ICT beroepen is zelfs tot een recordhoogte opgelopen. Tweederde van de vacatures in de ICT sector zijn daarbij zelfs moeilijk vervulbaar.

Dat je daardoor in de ICT sector over het algemeen lekker kunt verdienen, is daarom wel algemeen bekend. Het loon stijgt hier ook vrij snel op basis van jouw kennis en ervaring. Hierdoor ligt het gemiddelde loon uiteindelijk rond de € 3.500 bruto per maand. 

Vanuit de klassieke ICT functies kan je natuurlijk ook simpel naar de meer gespecialiseerde ICT jobs doorstromen. Iets wat eveneens een behoorlijk effect op het salaris heeft.

De gemiddelde salarissen per opleidingsniveau

Het bruto salaris is uiteraard afhankelijk van jouw opleidingsniveau.

  •  ICT-ers met een mbo denk- en werkniveau verdienen gemiddeld zo’n € 3.250. 
  • Op hbo niveau ligt het gemiddelde maandsalaris met € 3.450 iets hoger. 
  • Het salaris van de gespecialiseerde wo’ers ligt in de buurt van de € 4.000 uiteraard het hoogst.

Gemiddelde salarissen van enkele ICT banen

We sommen hieronder enkele interessante ICT banen op met hun te verwachten inkomsten.

Software developer. Als software ontwikkelaar met ervaring in PHP, .NET, Java en C# kun jij één van de best betaalde banen in de ICT sector scoren. Afhankelijk van de programmeertaal of -talen die jij beheerst, kun je als starter al snel op een maandloon van € 2.500 bruto rekenen. Maar de zeer gevorderde specialisten verdienen € 5.500 bruto per maand of meer!

App developer. Als app ontwikkelaar heb je zonder meer een zeer afwisselende en drukke baan. Je leidt in deze functie het hele ontwikkelproces van vraag tot einde. Wat je verdiend is uiteraard afhankelijk van jouw leeftijd, ervaring en werkgever/opdrachtgever. Het salaris bedraagt veelal tussen de € 2.500 en € 4.500 bruto per maand.

IT consultant. Als het coden niet jouw ding is, maar je wel een goed betaalde ICT baan zoekt, dan kan je jouw kennis op dit vakgebied altijd nog inzetten om anderen te helpen of adviseren. Een IT consultant biedt strategisch advies over het gebruik van technologie om zo specifieke doelen te bereiken. De beloning hiervoor is met een gemiddeld bruto maandsalaris tussen de € 3.000 en € 4.000 zeker fijn te noemen.

Systeembeheerder. Als systeembeheerder ben je bij de hele IT-infrastructuur van een bedrijf betrokken. En zorg jij er ook voor dat alle computersystemen van deze organisatie optimaal blijven draaien. Dit is een grote verantwoordelijk die gelukkig aangenaam gecompenseerd wordt. Het salaris bedraagt per maand tussen de € 2.000 en € 4.500 bruto.

Wil je als werknemer of ZZp’er werken?

Je hoeft als ICT’er ook niet beslist als werknemer aan de slag te gaan. Sterker nog: veel ICT-ers zien het werken als freelancer als een ultieme droombaan. Je werkt zo aangenaam als eigen baas, terwijl je als ZZP ICT-er ook vaak meer verdient dan door in loondienst te werken.

Volgens een onderzoek van Intermediair en Tweakers onder duizenden ICT-ers bleek immers dat meer dan de helft van deze ICT-ers €4.000 bruto verdient. Dit tegenover de bijna 30 procent van de ICT-ers die in loondienst werken.

Heb jij ook interesse in een ICT functie? Dat is erg verstandig. Er is nog veel meer IT en ICT werk beschikbaar, zoals ICT servicedesk medewerkers en cyberspecialisten. De vraag is bijzonder groot naar personeel binnen dit vakgebied en de beroepskeuzes zijn daardoor ook eindeloos te noemen! Dit alles met fijne verdienmogelijkheden. Wat wil je nu nog meer?