Welke vakken heb je nodig voor ICT

Welke vakken heb je nodig voor ICT

Van smartphones en WiFi tot hashtags en instant messaging: technologie heeft de afgelopen 20 jaar de manier waarop we leven en communiceren ingrijpend veranderd. Gaat jouw interesse in technologie verder dan enkel het gebruik van de hardware? Dan is ICT wellicht de juiste opleiding voor jou.

Wat is ICT?

Informatie- en communicatietechnologie (ICT) verwijst naar de technologie die telecommunicatie gebruikt om digitale informatie op te slaan, verzenden of openen. Het richt zich op de manier waarop deze moderne technologie onze samenleving beïnvloedt en hoe we communiceren.

Maar wacht even… IT, informatica en ICT zijn toch allemaal hetzelfde? Nee, dat is niet het geval. Het belangrijkste om hier te onthouden is dat ICT niet enkel over computers gaat.  IT richt zich meer op hardware en de manier waarop computers data verwerken. Informatica houdt zich meer bezig met de theorie en het programmeren. En ICT pakt alles breder aan en richt zich op de manier waarop er met de digitale informatie wordt gecommuniceerd.

Ook computers spelen hierbij nog steeds een grote rol. Maar ICT kijkt er ook naar hoe allerlei elektronische apparaten, zoals mobiele telefoons of audiovisuele netwerken, naast al deze computers gebruikt kunnen worden. Het is zo eigenlijk een combinatie van IT en telecommunicatie.

Welke ondergrond heb je voor zo’n ICT opleiding nodig

Er zijn diverse ICT opleidingen op verschillende studieniveaus, zoals mbo, hbo en wo. Plus er zijn ICT bachelor opleidingen om je op een ICT specialisme te richten. Op welk niveau jij ook een opleiding wilt volgen, de belangrijkste vakken waar jij jouw probleemoplossend vermogen uit put zijn: 

  • wiskunde, scheikunde en natuurkunde. 
  • Daarnaast is een adequaat Nederlands en Engels niveau ook belangrijk. 
  • Ook zijn de soft skills als goed samen kunnen werken en communiceren erg belangrijk.

Voor het volgen van een HBO-ICT opleiding wordt het bijvoorbeeld aangeraden om een diploma met wiskunde B als eindexamenvak te hebben. En als jij al een MBO diploma op niveau 4 in je bezit hebt, dan mag je direct al met een HBO-ICT bacheloropleiding starten! Een deficiëntietoets kan zonder meer bepalen of jij aan de juiste voorwaarden voldoet.

Het is bovendien belangrijk om te weten dat, als je al 21 jaar of ouder bent en niet aan de vooropleidingseis van een HBO-ICT opleiding voldoet, jij ook na het behalen van een 21+ toelatingsonderzoek alsnog toegelaten kunt worden.

ICT heeft creatieve probleemoplossers nodig

De ICT branche groeit op dit moment echter zo snel, dat het moeilijk is om erachter te komen welke problemen er nu precies spelen. Werken in de ICT sector vereist daarom dat je een doordachte probleemoplosser bent. Dus dat betekent dat niet ieder probleem op een standaard manier opgelost kan worden. Er wordt om deze reden van een ICT-er verwacht dat deze de kennis, inzicht en in sommige gevallen specialismen toepast om allerlei geavanceerde technische problemen op te lossen.

Als ICT professional moet jij dus inventieve oplossingen voor uiteenlopende problemen bedenken. En deze ook aan individuele gevallen aanpassen. Het maakt daarbij niet uit of deze ICT-er in loondienst is, of als freelancer werkt om lokale bedrijven te ondersteunen. De kennis die jij tijdens het studeren van een ICT opleiding opdoet, kan immers in alle werksectoren toegepast worden.

Kiezen voor een lucratief carrièrepad

Terwijl de wereld alsmaar in het digitale tijdperk blijft bloeien, is de vraag naar ICT professionals met de juiste bekwaamheid en computervaardigheden exponentieel toegenomen. Dit heeft de opkomst van deze technologie dan ook tot een uiterst lucratief carrièrepad gemaakt.

Als jij graag met een ICT opleiding aan de slag wilt gaan, zorg er dan voor dat je over de juiste vooropleiding met een geschikt vakkenpakket beschikt. Dan zijn er na het behalen van je ICT diploma gegarandeerd vele vacatures beschikbaar om uit te kiezen. Of staat de ICT deur wagenwijd voor je open om hier als ZZP-er aan de slag te gaan!